PRESS

Με αντιφάσεις προς την Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής σφυγμομέτρησης του προγράμματος IDEA, που υλοποίησε το ΔΙΚΤΥΟ σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό MAD, δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα πρόσφατων ερευνών που έχουν γίνει για τη στάση των νέων απέναντι στην Ευρώπη. Πρόσφατα, ευρωπαϊκή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το YouGov, για λογαριασμό του Ινστιτούτου TUI, έδειξε ότι το 31% των νέων Ελλήνων ηλικίας 16-26 τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», 4 στους 10 νέους δεν διακρίνουν κάποιο θετικό για εκείνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ταύτιση είναι αδιαμφισβήτητη και τα ευρήματα ανησυχητικά. Υπάρχουν, όμως, και θετικές ενδείξεις, όπως για παράδειγμα ότι το 84% των νέων επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία ενοποίησης.

Continue Reading

Αγνοια και σύγχυση των νέων για την Ε.Ε.

Μοιάζει  ίσως απίστευτο, αλλά εάν κάποιος ρωτήσει σήμερα τα Ελληνόπουλα «αν μπορούν να σκεφτούν τρία σημαντικά επιτεύγματα της Eυρωπαϊκής Ενωσης», το 24% –δηλαδή ένα στα τέσσερα– θα μείνει σιωπηλό. Το επαναλαμβάνουμε γιατί το ερώτημα δεν ετέθη μόνο σε μαθητές, αλλά και σε φοιτητές έως 25 ετών. Ενας στους τέσσερις νέους αυτής της γενιάς δεν μπορεί να κατονομάσει έστω τρία θετικά επιτεύγματα της Ε.Ε.!

Το εύρημα αυτό είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό από μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή έρευνα που έκανε το ΔΙΚΤΥΟ (της Αννας Διαμαντοπούλου) στο πλαίσιο του IDEA. Ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (Erasmus - Jean Monnet Projects) που διερευνά τη γνώση, αλλά και τις απόψεις των νέων για την Ε.Ε. Εγινε στη χώρα μας τον προηγούμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο με τη συνδρομή του νεανικού σταθμού MAD, σε δείγμα 1.173 νέων ηλικίας 16-25 ετών από όλη την Ελλάδα (μαθητές λυκείων, φοιτητές και σπουδαστές ΙΕΚ).

Continue Reading

Έρευνα του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Ευρώπη: συγκρατημένο αλλά και αντιφατικό το ναι της ελληνικής νεολαίας

ΚΑΤΕΒΆΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ ΣΕ POWERPOINT

Περιγραφή Έρευνας και Αποτελεσμάτων: Η ΕΥΡΏΠΗ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος "IDEA" χρηματοδοτούμενο απο το Erasmus+ Jean Monnet πρόγραμμα, το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε συνεργασία με το MAD (τον μεγαλύτερο ελληνικό Όμιλο μουσικών μέσων) πραγματοποίησε διαδικτυακή έρευνα (χρονικό διάστημα: 22/02/2017-31/03/2017) σε νέους ηλικίας 16-25 ετών στην οποία συμμετείχαν 1.173 νέοι από όλη την Ελλάδα (επισημαίνεται ότι η γεωγραφική αναπαράσταση των συμμετεχόντων στην έρευνα αντιστοιχεί στη γεωγραφική κατανομή της Ελλάδας, με την Αττική να αντιπροσωπεύει το ήμισυ του ελληνικού πληθυσμού ενώ η συμμετοχή των δύο φύλων μπορεί να θεωρηθεί ισόποσα κατανεμημένη). Οι συμμετέχοντες νέοι με διασπορά ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο, αφού, λόγω του ηλιακού τους φάσματος, είναι μαθητές γενικού και τεχνικού Λυκείου, φοιτητές και σπουδαστές ΙΕΚ.

Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από 9 σύντομες ερωτήσεις  σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλών επιλογών προκειμένου να προσελκύσει τους όχι και τόσο πρόθυμους «νεολαίους» να συμμετέχουν, να διευκολύνει τις απαντήσεις τους (σε κάποιες από αυτές να τους δώσει σχεδόν μασημένη τροφή) και να υποδείξει έμμεσα τις αλλαγές που έχει επιφέρει η Ε.Ε. στη ζωή τους, τις οποίες, δυστυχώς, 60 χρόνια μετά φαίνεται να θεωρούν αυτονόητες. Βάση για τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις είναι οι σχετικές πρόσφατες έρευνες της Ε.Ε. για τους νέους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο: οι νέοι εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στην Ευρώπη και η πλειοψηφία τους (Eυρωβαρόμετρο για τους Νέους 2016) αισθάνονται αποκλεισμένοι από την κοινωνική και οικονομική ζωή λόγω της κρίσης. Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό αγγίζει το 57% με το αντίστοιχο ποσοστό να μεγαλώνει στις χώρες που πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Continue Reading

Διαδικτυακή Έρευνα Nέων για την Ευρώπη στο MAD TV

Το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στo πλαίσιο της αποστολής του υλοποιεί το καινοτόμο έργο "IDEA", έργου χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ERASMUS+ Προγράμματος - Σχέδια Jean Monnet.

Continue Reading

Give your website a premium touchup with these free WordPress themes using responsive design, seo friendly designs www.bigtheme.net/wordpress